De Blaarkopkoe

Nederland kent van oudsher 3 koeienrassen; Fries-Hollands, het rode MaasRijnIjsselvee en de Groninger Blaarkop. De Blaarkop is bezig aan een comeback.
Bijzondere aan het ras is het eigene. Ze hebben een bloedgroep, B19, dat geen enkel ander rundveeras ter wereld bezit. De melk is gezonder en bevat een hoog percentage kappa caseine BB, goed voor de kaas. Het karakter is anders dan dat van andere koeien. Blaarkoppen werken mee en lopen niet weg. De kleur is egaal rood of zwart. Ze horen bij de cultuurhistorie van Nederland. De blaarkop staat op schilderijen van eeuwen geleden en is terug te vinden in literatuur. Verder zijn ze duurzaam en efficient. Het is een dubbeldoelkoe met een sterke gezondheid en een lange levensduur. Andere koeien geven meer melk, maar minder melk als het even tegen zit. De Blaarkop niet, die geeft altijd circa 6.600 kg melk per jaar.

Daarnaast doet zij het goed in natte veenweiden. Een blaarkopboer kan een rendabel bedrijf met de bescherming van het landschap en de natte natuur combineren. Sommige boeren vinden dit een aantrekkelijke optie en willen hun bedrijf omschakelen. Onze adviseur Ben Remko Barkema heeft als boer veel ervaring opgedaan met Blaarkoppen. Deze kennis zet hij in om ook andere boeren te helpen in hun bedrijfsvoering. Het (geleidelijk) omschakelen van je veestappel naar het Blaarkopras vraagt een gedegen advies met praktische kennis. Samen met u kijken we waar de kansen liggen voor uw bedrijf en begeleiden we u op zowel fokkerij, voeding en bedrijfsvoering.